Rouwverwerking Bij Kinderen

Afhankelijk van waar kinderen zich ontwikkelen, zullen ze verdriet anders ervaren. Het is bijna alsof ze verschillende "rouwende lenzen" dragen. Peuters beseffen bijvoorbeeld het verlies van de geliefde in de zin dat de geliefde is weggegaan en niet meer terugkomt. Ze worden ook beïnvloed door de uitleg van de volwassene over wat er is gebeurd.

Soms zien kleuters de dood als magie, in de hoop dat de persoon ooit weer zal verschijnen. Aan de andere kant weet een jong schoolkind dat de dood permanent is en is hij er bang voor. Een oudere kind in de schoolgaande leeftijd dat de dood van een dierbare ervaart, zal het belang ervan erkennen en zal naar manieren zoeken om constructief of destructief met het verdriet om te gaan.

Praten over de dood
Hoe graag ouders hun kinderen ook willen beschermen tegen de pijn, het is erger om ze aan te moedigen een magisch idee over de dood te hebben. Dit kan in de komende jaren schadelijker voor hen zijn.
In sommige gevallen weet u misschien dat iemand die dicht bij de kinderen staat binnenkort zal overlijden. Zo heeft u tijd om de kinderen voor te bereiden. U wilt misschien ook dat ze deelnemen aan het proces van overlijden door de geliefde troost en steun te bieden. De eerste stap is om de kinderen te vertellen over de ziekte en het mogelijke resultaat. Het zou heel fijn zijn dat de ouder(s) van de kinderen het vertellen aan de kinderen in een vertrouwde en comfortabele omgeving.

Voorbereiding op de dood
Het is een goed idee om kinderen vast te houden terwijl u met hen praat over de aankomende dood.Vertel aan uw kinderen over de ziekte of probleem waarom de persoon dood gaat. Zo kunnen de kinderen begrijpen waarover het gaat. Kinderen kunnen verschillende vragen stellen. Eerlijkheid is heel belangrijk.

U kunt de kinderen 'in de gaten houden' en liefde en steun bieden. Sommige uitvaartcentra hebben een speelkamer voor kinderen. Zo niet, creëer dan een ruimte waar de kinderen rustig kunnen spelen. Neem favoriete speelgoed van de kinderen mee. Meestal willen kinderen maar een korte tijd in het uitvaartcentrum blijven, dus zorg ervoor dat iemand ze eerder naar huis brengt. Nodig met oudere kinderen hun 'vriendenkring' uit. Het is vooral prettig om gedurende deze tijd hun beste vriend bij hen te hebben. Soms vragen kinderen om deel te nemen aan de uitvaartplanning van het gezin. Betrek kinderen bij deze activiteiten. Er zijn veel manieren waarop ze kunnen deelnemen, zoals een dierbaar aandenken, een persoonlijke tekening of een brief in de kist. Oudere kinderen willen misschien iets voorlezen of een muziekinstrument bespelen op een uitvaart.

Nadat de uitvaart
Dit is waarschijnlijk het moeilijkste deel van het helpen van kinderen met rouwen. Nadat de uitvaart voorbij is en volwassenen terugkeren naar hun normale routine, rouwen kinderen nog steeds. In feite duurt het gewoonlijk ongeveer vier jaar voordat kinderen - en volwassenen - het rouwproces volledig hebben doorstaan. Bij het overlijden van een ouder, grootouder of broer of zus is de normale routine nu ongelijk en kan deze compleet anders zijn. De kinderen voelen zich misschien niet op hun gemak bij het uiten van gevoelens tegenover de overgebleven ouder, grootouder of andere broers en zussen, omdat ze allemaal op hun eigen manier rouwen. Hier kunt u een belangrijke rol spelen in het genezingsproces.

Gevoelens uiten
Rouwende kinderen kunnen boosheid, angst, frustratie, verdriet en andere gevoelens uiten. Gebruik speelgoed voor kinderen, zoals kleurpotloden, verf, muziek, poppen en klei om kinderen te helpen hun emoties te uiten.

Let terwijl de kinderen aan het tekenen zijn op hun uitdrukkingen en handelingen. Lijken ze bijvoorbeeld gespannen? Zijn ze boos? Huilen ze? Bekijk dan de plaatjes. Zijn de foto's van droevige gezichten? Lijken de kleuren boosheid te vertegenwoordigen? Moedig kinderen na deze activiteit aan om hun tekeningen aan de familie van de overledene te presenteren. De kinderen lijken meestal blij deze troostende band met het gezin te maken. Als kinderen boos zijn, gebruik dan deze tips om ze te helpen met hun woede om te gaan:

Geef kinderen een fysieke uitlaatklep, zoals sporten. Wees bij hen terwijl ze hun woede ervaren. Excuseer geen slecht gedrag. Zeg: 'Ik begrijp dat je boos bent omdat je vader stierf; Ik ben ook boos, maar je gedrag moet veranderen. Laten we praten over wat je echt dwarszit. " Moedig kinderen aan om over de persoon te praten. Als de situatie meer is dan u aankan, zoek dan professionele hulp - misschien voor het hele gezin.

Waarom rouwadvies nodig kan zijn
De meeste kinderen herstellen van verdriet zonder emotionele problemen op de lange termijn, maar sommige kinderen ervaren aanzienlijke emotionele problemen die na verloop van tijd aanhouden.

Wanneer zorgverleners ook moeite hebben om met een verlies om te gaan, kan rouwbegeleiding een goed idee zijn. Een moeder die rouwt om het verlies van haar partner, kan emotioneel niet aanwezig zijn voor haar kind. Of een vader die rouwt om het verlies van een ouder, kan het moeilijk vinden om met kinderen over het verlies te praten als hij het ook moeilijk heeft.

Hoe rouwbegeleiding helpt
Kinderen van alle leeftijden kunnen moeite hebben met het verwerken van verlies. Jonge kinderen hebben moeite om te begrijpen dat de dood permanent is. En oudere kinderen kunnen bang worden om andere dierbaren te verliezen of ze kunnen niet goed weten hoe ze ongemakkelijke emoties moeten uiten.