Helaas gebeurt het in alle culturen wanneer iemand in de familie overlijdt en je blijft achter met familieleden die onderling een conflict hebben, of je hebt zelf een conflict met een familielid en ook bestaande relatieproblemen binnen de familie zorgen voor conflicten bij overlijden en vervolgens bij de uitvaart. 


Wij maken het vaak mee. Voorbeelden zijn: 

  • Kinderen hebben geen contact met ouders, of hebben onderling ruzie.
  • Broers en zussen praten niet met elkaar.
  • Buitenechtelijke kinderen die opeens komen opdagen.
  • Ex-vrouwen die opeens willen bemoeien, omdat ze ook kinderen van de overledene hebben. 
  • Ruzie met een familielid.
  • Over geloof en rituelen.
  • Dat de wensen van de overledene niet gerespecteerd wordt door één persoon. 
  • Men weet dewensen niet van de overledene. 

In zulke moeilijke tijden kan het onmogelijk zijn om een compromis te sluiten en de vrede te bewaren bij het omgaan met gezinsconflicten. Het plannen van een zinvolle uitvaart en respectvol handelen is het belangrijkste. We zeggen altijd zet de familievetes opzij, blijf positief en kom nog een laatste keer samen om voor het laatst afscheid te nemen van je geliefde persoon die overleden is.  
Want dit eenmalige afscheid is maar één keer in je leven. Het is heel belangrijk dat beide partijen waardig afscheid kunnen nemen van de overledene.  
Tijdens ons regelgesprek met de families vragen wij ook of er problemen zijn. Meestal merken we aan de sfeer dat er iets aan de hand is, en vragen het gelijk of er familie of gezinsconflicten zijn. 

Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk om compromissen te sluiten en afwegingen te maken om vooruit te blijven gaan. Er is weinig tijd om een uitvaart snel te regelen, dus streven we naar een samenwerking en probeer waar mogelijk is een middenweg te bereiken.  
Wat heel belangrijk is dat er een opdrachtgever wordt aangewezen om de uitvaart te regelen. Daarna gaan we kijken hoe we de conflicten kunnen oplossen.  

Gelukkig zijn er ook mensen aanwezig, die het willen laten rusten en denken mee aan oplossingen. Ook op de dag van de uitvaart kan dan weinig conflicten komen door deze compromissen wat besproken is tijdens ons gesprek. 

Echter niemand zit te wachten op kibbelende mensen tijdens een uitvaart. Natuurlijk houden wij een oogje in het zeil en zullen we dusdanige voorbereidingen treffen, dat de familieleden, die met elkaar overhoopliggen niet met elkaar geconfronteerd worden. We zorgen dat de beide partijen niet in de buurt komen.  
Het komt meestal voor dat er aan beide kanten een familielid aanwezig is waar ze respect voor hebben. Deze gerespecteerde familielid begeleid hen dan in deze situatie.  
Het komt ook voor dat ze niet in dezelfde ruimte met elkaar willen zijn. Dan kunnen wij een extra afscheidsmoment regelen. Op die manier kan iedereen in alle rust afscheid nemen. 


En korte voorbeeld uit praktijk 

Een vader is overleden van een gezin van vier volwassene kinderen. Er was nooit ruzie in dit gezin tot dat de vader overleed. Het was moeilijk om alles te regelen, omdat ze met elkaar niet eens waren over hoe de uitvaart moest gebeuren, want iedereen wilde de baas spelen. Tevens hoorde ik scheldwoorden. De ene wilde geen bloemen en de andere wilde dat de zus van de overledene niet mocht komen. En zo ontstond er ook een discussie over het plaatsnemen in de volgauto en de uitvaartkist. 
Daarna vroeg ik aan iedereen wie de opdrachtgever wordt van deze uitvaart, die alle verantwoordelijkheid en de kosten op zich zal nemen. Toen was het stil. Ze keken elkaar aan want de overledene was niet goed verzekerd. De vrouw van de overledene stond op en zei ik regel zelf alles. Toen stond ook het broertje van de overledene op, die zei tegen de vrouw van de overledene, ik regel het wel. Zij ging akkoord. Het was even rustig geworden.  

En gelukkig was het broertje die het regelde een persoon die het beste voor iedereen wilde.  
Hij gaf iedereen een kans om iets te vertellen wat ze wilden en dat ze het zelf mochten regelen. Over de zus waar ze conflict mee hadden was een discussie ontstaan, twee kinderen hadden wel contact met haar en de rest niet. Het broertje had ook geen contact met haar, maar had geen haatgevoelens voor haar oudere zus.  
En ook de vrouw van de overledene had hier ook geen probleem mee, dus gingen ze stemmen met elkaar. Vier personen waren voor en twee personen tegen. Opeens veranderde de stemming en werd het vijf voor en één tegen. Tijdens de uitvaart was ze geweest en begeleid door een familielid en door ons. De uitvaart was goed verlopen en iedereen was tevreden! 
Daarom is het belangrijk om conflicten te voorkomen, compromissen te sluiten en afwegingen te maken om vooruit te blijven gaan. Want dit eenmalige afscheid is maar één keer in je leven. Het is heel belangrijk dat beide partijen waardig afscheid kunnen nemen van de overledene.  


Uitvaartwensen

  Het is heel belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen, zo zullen er minder conflicten zijn. Doe dit in bij zijn van je kinderen of mensen die belangrijk zijn voor jou en bespreek het. 
Dan zal je ook merken dat het soms heel moeilijk is om je uitvaartwensen te bespreken met je kinderen of naasten, dat de ene wel voor openstaat en de andere niet om dit te bespreken. 
Zorg ook dat je bespreekt wie de opdrachtgever wordt van jouw uitvaart, stem erover met de kinderen/naasten. Om conflicten te voorkomen voor later. 
Zorg ook dat je uitvaartverzekering goed geregeld is! Lees ons blog. 


 

hindoestaanse Uitvaart

 

Hindoestaanse Uitvaart 24 uur bereikbaar

Uitvaartwensen vastleggen - Hindoestaanse Uitvaart. Betaalbare crematie en begrafenis is mogelijk voor iedereen! lees hier voor meer tips & rituelen. Een waardige-respectvolle crematie of begrafenis