Helaas gebeurt het in alle culturen wanneer iemand in de familie overlijdt en je blijft achter met familieleden die onderling een conflict hebben, of je hebt zelf een conflict met een familielid en ook bestaande relatieproblemen binnen de familie zorgen voor conflicten bij overlijden en vervolgens bij de uitvaart. 


Wij maken het vaak mee. Voorbeelden zijn: 

 • Kinderen hebben geen contact met ouders, of hebben onderling ruzie.
 • Broers en zussen praten niet met elkaar.
 • Buitenechtelijke kinderen die opeens komen opdagen.
 • Ex-vrouwen die opeens willen bemoeien, omdat ze ook kinderen van de overledene hebben. 
 • Ruzie met een familielid.
 • Over geloof en rituelen.
 • Dat de wensen van de overledene niet gerespecteerd wordt door één persoon. 
 • Men weet de wensen niet van de overledene. 

In zulke moeilijke tijden kan het onmogelijk zijn om een compromis te sluiten en de vrede te bewaren bij het omgaan met gezinsconflicten. Het plannen van een zinvolle uitvaart en respectvol handelen is het belangrijkste. We zeggen altijd zet de familievetes opzij, blijf positief en kom nog een laatste keer samen om voor het laatst afscheid te nemen van je geliefde persoon die overleden is.  
Want dit eenmalige afscheid is maar één keer in je leven. Het is heel belangrijk dat beide partijen waardig afscheid kunnen nemen van de overledene.  
Tijdens ons regelgesprek met de families vragen wij ook of er problemen zijn. Meestal merken we aan de sfeer dat er iets aan de hand is, en vragen het gelijk of er familie of gezinsconflicten zijn. 

Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk om compromissen te sluiten en afwegingen te maken om vooruit te blijven gaan. Er is weinig tijd om een uitvaart snel te regelen, dus streven we naar een samenwerking en probeer waar mogelijk is een middenweg te bereiken.  
Wat heel belangrijk is dat er een opdrachtgever wordt aangewezen om de uitvaart te regelen. Daarna gaan we kijken hoe we de conflicten kunnen oplossen.  

Gelukkig zijn er ook mensen aanwezig, die het willen laten rusten en denken mee aan oplossingen. Ook op de dag van de uitvaart kan dan weinig conflicten komen door deze compromissen wat besproken is tijdens ons gesprek. 

Echter niemand zit te wachten op kibbelende mensen tijdens een uitvaart. Natuurlijk houden wij een oogje in het zeil en zullen we dusdanige voorbereidingen treffen, dat de familieleden, die met elkaar overhoopliggen niet met elkaar geconfronteerd worden. We zorgen dat de beide partijen niet in de buurt komen.  
Het komt meestal voor dat er aan beide kanten een familielid aanwezig is waar ze respect voor hebben. Deze gerespecteerde familielid begeleid hen dan in deze situatie.  
Het komt ook voor dat ze niet in dezelfde ruimte met elkaar willen zijn. Dan kunnen wij een extra afscheidsmoment regelen. Op die manier kan iedereen in alle rust afscheid nemen. 


En korte voorbeeld uit praktijk 

Een vader is overleden van een gezin van vier volwassene kinderen. Er was nooit ruzie in dit gezin tot dat de vader overleed. Het was moeilijk om alles te regelen, omdat ze met elkaar niet eens waren over hoe de uitvaart moest gebeuren, want iedereen wilde de baas spelen. Tevens hoorde ik scheldwoorden. De ene wilde geen bloemen en de andere wilde dat de zus van de overledene niet mocht komen. En zo ontstond er ook een discussie over het plaatsnemen in de volgauto en de uitvaartkist. 
Daarna vroeg ik aan iedereen wie de opdrachtgever wordt van deze uitvaart, die alle verantwoordelijkheid en de kosten op zich zal nemen. Toen was het stil. Ze keken elkaar aan want de overledene was niet goed verzekerd. De vrouw van de overledene stond op en zei ik regel zelf alles. Toen stond ook het broertje van de overledene op, die zei tegen de vrouw van de overledene, ik regel het wel. Zij ging akkoord. Het was even rustig geworden.  

En gelukkig was het broertje die het regelde een persoon die het beste voor iedereen wilde.  
Hij gaf iedereen een kans om iets te vertellen wat ze wilden en dat ze het zelf mochten regelen. Over de zus waar ze conflict mee hadden was een discussie ontstaan, twee kinderen hadden wel contact met haar en de rest niet. Het broertje had ook geen contact met haar, maar had geen haatgevoelens voor haar oudere zus.  
En ook de vrouw van de overledene had hier ook geen probleem mee, dus gingen ze stemmen met elkaar. Vier personen waren voor en twee personen tegen. Opeens veranderde de stemming en werd het vijf voor en één tegen. Tijdens de uitvaart was ze geweest en begeleid door een familielid en door ons. De uitvaart was goed verlopen en iedereen was tevreden! 
Daarom is het belangrijk om conflicten te voorkomen, compromissen te sluiten en afwegingen te maken om vooruit te blijven gaan. Want dit eenmalige afscheid is maar één keer in je leven. Het is heel belangrijk dat beide partijen waardig afscheid kunnen nemen van de overledene.  


Uitvaartwensen

  Het is heel belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen, zo zullen er minder conflicten zijn. Doe dit in bij zijn van je kinderen of mensen die belangrijk zijn voor jou en bespreek het. 
Dan zal je ook merken dat het soms heel moeilijk is om je uitvaartwensen te bespreken met je kinderen of naasten, dat de ene wel voor openstaat en de andere niet om dit te bespreken. 
Zorg ook dat je bespreekt wie de opdrachtgever wordt van jouw uitvaart, stem erover met de kinderen/naasten. Om conflicten te voorkomen voor later. 
Zorg ook dat je uitvaartverzekering goed geregeld is! Lees ons blog. 

 

  Mijn uitvaartwensen

  Sommige mensen vinden het fijn om de touwtjes zelf in handen te nemen en om zijn of haar wensen op papier te zetten. Op die manier weten uw nabestaanden precies wat uw wensen zijn. Ook voorkomt u dat uw nabestaanden met ingewikkelde vragen achterblijven.

  Vaak horen we de vraag: ”mijn moeder of vader is overleden, ik weet niet of zij/hij begraven of gecremeerd wilt worden, wil mij vader of moeder een dienst doen met ritueel of zonder?” U moet er zelf toch ook niet aan denken om dergelijke keuzes voor een ander te moeten maken?

  Om u op weg te helpen hebben wij ”Uitvaartwensen Hindoestaanse Uitvaart‘” ontwikkeld. Hierin begeleiden we u door alle onderdelen van de uitvaart.

  Je kunt jouw uitvaartwensen vastleggen in ons document ‘Uitvaartwensen Hindoestaanse Uitvaart‘. Hierin kun je ook namen en adressen vermelden van mensen, die je graag wilt laten uitnodigen voor je uitvaart later. Het document ‘uitvaartwensen hindoestaanse uitvaart‘’ kun je zelf bewaren bij je persoonlijke papieren of je geeft het in bewaring aan een van je naasten. Zo heb je de zekerheid dat jouw wensen een houvast vormen voor de invulling van je afscheid.

  Wanneer u het lastig vindt om ”Uitvaartwensen Hindoestaanse Uitvaart” in te vullen, komen wij graag vrijblijvend bij u langs om u daarbij te helpen en om uw vragen te beantwoorden. Neemt u dan gerust contact met ons op.

  Download HIER Wensenformulier Hindoestaanse Uitvaart in PDF


   

hindoestaanse Uitvaart

 

Hindoestaanse Uitvaart 24 uur bereikbaar

Uitvaartwensen vastleggen - Hindoestaanse Uitvaart. Betaalbare crematie en begrafenis is mogelijk voor iedereen! lees hier voor meer tips & rituelen. Een waardige-respectvolle crematie of begrafenis